Focusing

Focusing is een bijzonder liefdevolle manier om zonder oordeel aanwezig te zijn en te luisteren.

Focusing is aandacht geven aan iets wat je voelt in je lijf, dat gaat over iets wat speelt in je leven. Een moeilijke beslissing, een lastig te aanvaarden wending in je leven bijvoorbeeld door ziekte, scheiding, verlies etc., of iets waar je moeilijk de vinger op kunt leggen.

Soms voel je iets in je lichaam dat niet alleen lichamelijk is, maar meer voelt als een knoop in je maag, iets wat je hoog zit, een zeurend gevoel in je onderbuik of een warm gevoel vanbinnen. Deze gevoelens zijn er niet voor niets en ze vragen je aandacht.

We zijn geneigd gevoelens die we niet willen te negeren of proberen kwijt te raken en we merken dat ze steeds terugkomen. Net zo lang totdat ze jouw aandacht hebben.

Wanneer je met aandacht en respect deze lijfelijke ervaringen beleeft en beluistert, ontdek je wat ze voor jou betekenen.

Stap voor stap, zonder oordeel, eerlijk, liefdevol en veilig, zonder iets te moeten of af te dwingen, helpt focusing je te ontdekken wat goed voor je is, wat je ├ęcht wilt en jouw keuzes te maken.

Focusing is een belangrijk onderdeel van massagetherapie. De combinatie van beide benaderingen werkt heel sterk. Focusing kan ook plaatsvinden tijdens een gesprek voorafgaand aan een massage.